dinsdag 21 april 2009

thuiszorg Haarlem Wassenaar

U heeft thuis extra hulp nodig, maar hoe vraag je dat aan , en wat kost het

1) stofzuigen en de badkamer schoonmaken
2) verzorging en verpleging

ad1) Stofzuigen en de badkamer schoonmaken
Oudere mensen (65+) en mensen met een handicap (21+) kunnen hulp krijgen bij het huishouden (thuiszorg)
Voorwaarde is dat er bij u in huis niemand woont die 18 jaar of ouder is en die wel zou kunnen stofzuigen. Ook al is dat een werkende echtgenoot, hij word dan wel geacht het gehele huishouden inclusief de kinderen te runnen als de andere ouder tijdelijk is uitgeschakeld wegens ziekte.
hoe vraagt u het aan ?
- Bel de gemeente (stadhuis) en vraag naar de afdeling thuiszorg, hulp bij het huishouden
- U moet vragen om een WMO-aanmeldformulier
- u vult het in en voegt toe een kopie van uw paspoort en uw bankpas
- u bepaalt of u zorg 'in natura' krijgt (dan komt er een mevrouw van een thuiszorgorganisatie, soms kunt kiezen welke organisatie u over de vloer wilt). Ook kunt u geld vragen, maar dan moet u zelf een zorgorganisatie zoeken die komen graag , maar dan krijgt u wel een rekening aan het einde van de maand, maar daarvoor heeft u het geld gekregen ( dat heet een PGB , een Persoons gebonden Budget)
- de gemeente bepaalt enige dagen/weken later of u recht heeft op thuiszorg
- die brief die u van de gemeente krijgt heet een indicatie(-besluit)
- In de brief staat verder hoeveel uur u per week krijgt ( de meeste mensen krijg 1 ochtend in de week, dat is 3 uur) en hoeveel weken u zorg krijgt (meestal eerst 3 maanden, maar u kunt het verlengen als u nog niet beter bent)

wat kost het ?
De gemeente betaalt de thuiszorg voor u. Dit komt uit de pot met geld van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Wel moet iedereen die thuiszorg ontvangt zelf ook wat mee betalen. dat heet een 'eigen bijdrage'. U krijgt elke 3 maanden een acceptgiro kaart van het CAK (www.hetcak.nl), Hoe hoger uw inkomen is , hoe meer u betaalt. met alleen een aow of alleen een bijstanduitkeing moet u rekenen op maximaal 20 euro per maand, dat is dus 60 euro per 3 maanden. Heeft u een hoog inkomen, dan betaalt u het volledige bedrag zelf, de gemeente draagt dan niets bij, maar dan moet u wel rijk zijn !

Kiest u voor een PGB, dan moet u aan het einde van het jaar, wel vertellen aan uw gemeente wat u met het geld heeft gedaan, dus alle rekeningen die u betaalt aan de thuiszorg, goed bewaren !

====================================================
2) verzorging en verpleging
Kunt u uzelf niet meer zelf aankleden, kunt u niet meer zelf douchen, moet er elke dag een zuster komen, voor een verband of voor het geven van een injectie, maar u wilt wel gewoon thuis blijven wonen?
Vraag uw huisarts of ziekenhuis dan om advies. Zij moeten voor u zorg aanvragen. U krijgt dan te maken met het CIZ, die sturen u formulieren die u moet invullen en terug sturen. U wordt daarn gebeld met vragen wat er met u aan de hand is. Het CIZ bepaalt of u recht heeft op verzorging en verpleging.
- U krijgt een brief van het CIZ met het besluit, het indicatiebesluit
- het CIZ stuur uw aanvraag door naar het Zorgkantoor
- Het zorgkantoor heeft een contract met het thuiszorgbureau
- Het thuiszorgbureau krijgt betaalt van het Zorgkantoor

Wanneer u alles zelf wil regelen dan kan dat ook. Vraag het Zorgkantoor om een Persoons Gebonden Budget (PGB) dan kunt u zelf de diverse thuiszorgorganisaties bellen en de beste uit kiezen. U krijgt dan wel een rekening aan het einde van de maand maar die kunt u betalen van uw PGB

Ernst Blok
directeur
thuiszorginholland
te haarlem

Geen opmerkingen: