donderdag 17 juli 2008

btw en thuiszorg

ik ben ondernmer in de zorg en heb een bedrijf. Als ik een particulier een factuur stuur mag ik daar geen btw over heffen. Maar verricht ik personeels diensten voor een stichting dan moet ik wel btw heffen. Ik duik maar eens even in de wetgeving







Wijziging btw-vrijstelling voor thuiszorg / WMO
21 september 2006

Op 19 september 2006 (Prinsjesdag) is het belastingplan 2007 vrijgegeven. Een van de aangekondigde wetswijzigingen die op 1 januari 2007 van kracht zullen worden betreft de btw-vrijstelling voor thuiszorg.

Volledig bericht
Op 19 september 2006 (Prinsjesdag) is het belastingplan 2007 vrijgegeven. Een van de aangekondigde wetswijzigingen die op 1 januari 2007 van kracht zullen worden betreft de btw-vrijstelling voor thuiszorg.

Huidige btw-vrijstelling voor thuiszorg

Op dit moment bestaat er een wettelijke btw-vrijstelling voor thuiszorgdiensten die voorheen werden genoemd in art. 15 van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekosten. Hoewel dit Besluit zorgaanspraken met ingang van 1 april 2003 is vervallen heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat, in afwachting van een wetswijziging, de btw-vrijstelling voor thuiszorgdiensten overeenkomstig de situatie van vóór 1 april 2003 kan worden toegepast. Voorwaarde is dat sprake is van geïndiceerde zorg die bij de hulpbehoevende thuis wordt verleend.

‘Overheveling’ van huishoudelijke verzorging naar WMO

Huishoudelijke verzorging, nu nog een van btw vrijgestelde AWBZ-verstrekking, zal met ingang van 1 januari 2007 onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vallen. De huidige btw-vrijstelling voor thuiszorg zal dan niet meer op huishoudelijke verzorging kunnen worden toegepast.

De staatssecretaris van Financiën heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij voornemens was dit ‘btw-probleem’ op te lossen, maar een concreet wetsvoorstel hiertoe bleef uit. Hierin is nu verandering gekomen.

Toekomstige btw-vrijstelling voor thuiszorg

Op grond van het op 19 september 2006 aangekondigde wetsvoorstel zal de btw-vrijstelling met ingang van 1 januari 2007 in eerste instantie gelden voor de diensten, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdelen a tot en met e, en h, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ. Het betreft hier vooral de persoonlijke verzorging en verpleging van hulpbehoevenden. De btw-vrijstelling geldt alleen als er sprake is van geïndiceerde zorg. De formele eis dat de verzorging moet plaatsvinden bij de hulpbehoevende thuis is vervallen.

Daarnaast voorziet het wetsvoorstel ook in een btw-vrijstelling voor huishoudelijke verzorging die met ingang van 1 januari 2007 onder de WMO valt. Het moet dan gaan om huishoudelijke verzorging aan personen ‘ten behoeve van wie ingevolge die wet (de WMO) vaststaat dat ze op die verzorging zijn aangewezen’.

Geen winstcriterium

De btw-vrijstelling voor thuiszorg (AWBZ en WMO) geldt ook voor winstbeogende ondernemers. Dit betekent dat naast de reguliere thuiszorginstellingen zonder winstoogmerk, ook commerciële instellingen en bedrijven van de vrijstelling gebruik kunnen maken.

Gezien de tekst van het wetsvoorstel lijkt het erop dat de btw-vrijstelling in de toekomst ook voor huishoudelijke verzorging in het kader van de WMO zal gelden als de zorg ‘in onderaanneming’ wordt uitbesteed. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan een thuiszorginstelling die de onder de WMO vallende huishoudelijke verzorging van een patiënt (in onderaanneming) uitbesteedt aan een schoonmaakbedrijf. Zowel het schoonmaakbedrijf als de thuiszorginstelling kunnen dan de btw-vrijstelling toepassen. Dit geldt uiteraard niet als de thuiszorginstelling alleen personeel inleent van het schoonmaakbedrijf. Uitlenen van personeel is immers (vrijwel altijd) belast met 19% btw.

Uitvoeringsproblemen?

De voorwaarde dat het moet gaan om huishoudelijke verzorging aan personen ‘ten behoeve van wie ingevolge die wet (de WMO) vaststaat dat ze op die verzorging zijn aangewezen’ zal overigens wel tot praktische (uitvoerings)problemen kunnen leiden.

Het zijn in beginsel de gemeenten zelf die (individueel) gaan bepalen welke zorg zij gaan aanbieden onder de WMO en wie daarvoor in aanmerking komen. Gezien de huidige tekst van het wetsvoorstel is het daarom niet uit te sluiten dat bepaalde vormen van huishoudelijke verzorging in de ene gemeente wel en in de andere gemeente niet zullen zijn vrijgesteld van btw.

Dit zal vooral tot vragen kunnen leiden als een gemeente bepaalde huishoudelijke zorg gedeeltelijk vergoedt (al dan niet in de vorm van een ‘persoonsgebonden budget’). Valt dan de verleende huishoudelijke zorg geheel onder de btw-vrijstelling, of alleen in de mate waarin deze wordt vergoed? Verwacht mag worden dat de wetgever met nadere uitvoeringsregelingen komt waarin antwoord zal worden gegeven op deze (en andere) vragen. Uiteraard zullen wij u van nadere ontwikkelingen op de hoogte houden.

Tot slot

Met dit wetsvoorstel wordt antwoord gegeven op een prangende vraag die al langere tijd in de thuiszorg leeft. Huishoudelijke verzorging die met ingang van 1 januari 2007 onder de WMO valt wordt vrijgesteld van btw.
De vrijstelling is ruim geformuleerd en geldt voor zowel winstbeogende als niet winstbeogende (thuiszorg)instellingen/bedrijven. Het ziet er naar uit dat de btw-vrijstelling ook kan worden toegepast als de zorg ‘in onderaanneming’ wordt uitbesteed.

Omdat gemeenten zelf (individueel) kunnen bepalen welke zorg zij onder de WMO willen aanbieden, onder welke (aanvullende) voorwaarden en aan welke personen, kunnen zich in de praktijk problemen voordoen bij de toepassing van de btw-vrijstelling.
Verwacht mag worden dat de wetgever op dit punt met nadere uitvoeringsregels komt. Uiteraard informeren wij u als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met:
Amsterdam:
Einte van der Wal (Senior Tax Manager), Tel: 020 - 568 66 78
Arnhem:
Mike Raafs (Tax Director), Tel: 026 - 371 2630
Den Haag:
Roger Bovy (Tax Partner), Tel: 070 - 342 64 19
Eindhoven:
Paul Geurten (Tax Director), Tel: 040 – 224 47 86
Yvo van Swaaij (Tax Manager), Tel: 040 – 224 46 92

Rotterdam:
Mark Bodt (Senior Tax Manager), Tel: 010 - 407 56 34

Utrecht:
Eduard Flinterman (Senior Tax Manager), Tel: 030 - 219 19 36

Zwolle:
Wladimir Rouwenhorst (Tax Partner), Tel: 038 - 427 27 29
Paul Hulshof (Tax Director), Tel: 038 - 427 27 29

Bron: Ministerie van Financiën, 19-9-2006, Nieuwsbericht en Belastingplan 2007.

Geen opmerkingen: